Waardering uitspreken

De definitie van waardering uitspreken is het op prijs stellen, erkenning geven of het hechten van een waarde aan iets of het tonen daarvan.
Waardering is één van de levensbehoeften volgens Maslow. Na eten en drinken komt waardering op de tweede plek. Het is namelijk belangrijk om op waarde te worden geschat, geaccepteerd te worden en gezien te worden. Wanneer dit gebeurt ontstaan er positieve gevoelens, er is meer vertrouwen en zelfvertrouwen, respect en zelfrespect.

En dat, dat vergeten sommige mensen in mijn ogen nog wel eens. 

De afgelopen week was raar én ik geloof dat de komende weken nog gekker, anders of bijzonder(der) worden. Het Corona virus vindt zijn weg en zorgt er voor dat er rigoureuze maatregelen genomen (gaan) worden.
Wat we zien, is dat er keihard gewerkt wordt. Zorgpersoneel worden helden genoemd (en dat is zeker waar!), leerkrachten worden geprezen op social media én de horeca-eigenaren vinden creatieve oplossingen voor het sluiten van de deuren. Prachtig!
Maar waar is de waardering naar de rest? De vuilnismannen die ervoor zorgen dat het vuilnis deze week werd opgehaald? De bakkers die als een bezetene broden aan het bakken zijn, omdat wij uit voorzorg hamsteren? De HR manager bij een groot bedrijf, die nu fulltime thuis (moet) werken én tevens in haar eentje haar zoon onderwijs geeft? De woonbegeleiders die er voor de mensen met extra zorgen altijd zijn? De caissière en vakkenvullers in de supermarkt die zorgen dat alles zo snel mogelijk aangevuld is? De medewerker verzekeringen/pensioenen die nu ineens de hele dag telefoon heeft van bezorgde mensen en hen gerust probeert te stellen? De logistiek medewerkers binnen het ziekenhuis, die zorgen dat al het vervoer (ja, ook van patiënten) binnen het ziekenhuis vlotjes verloopt?
Je snapt het, zo kan ik wel even doorgaan.

Vanuit mijn positieve blik op het leven, geloof ik dat deze crisis ook iets goeds naar boven haalt bij mensen. Wij gaan elkaar, onszelf, de wereld om ons heen wat meer waarderen. Het enige wat mij nog blijer zou maken is als wij dat ook meer naar elkaar gaan uitspreken.
Geloof mij maar, dat maakt jou écht een gelukkiger mens. 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.