De kracht van social media (of toch niet?)

Vrijdag 3 mei 1430 uur: Ik deel een bericht op Linkedin waarin workshopleiders gevraagd worden.
Zaterdag 4 mei 1530 uur: Mijn bericht op Linkedin is 12.000 keer bekeken, is 88 keer leuk gevonden, heeft 104 reacties en is 12 keer gedeeld door anderen. Ik heb er 55 nieuwe connecties bij en mijn inbox stroomt vol.
Mijn gevoel: dankbaar
Waarom? Deze oproep heb ik niet voor niets gedaan, ik ben op zoek naar mensen die workshops kunnen geven op het Haags Onderwijsfestival. Ik wil een podium bieden aan beginnende, kleine trainers om zo ervaring op te doen en kennis te maken met het Haagse publiek. Dat het bericht zo goed ontvangen wordt en er ontzettend veel mensen getagd worden, maakt mij dankbaar en blij.
+20 punten voor de kracht van social media!

Vrijdag 3 mei 2000 uur: Ik stuur mijn ‘crush’ een Snapchat foto
Vrijdag 3 mei 2130 uur: De foto is nog niet geopend..
Vrijdag 3 mei 2345 uur: De foto is nog steeds niet geopend….
Zaterdag 4 mei 0015 uur: DE FOTO IS NOG STEEDS NIET GEOPEND…………
Zaterdag 4 mei 0100 uur: De foto is geopend en ik krijg een foto/reactie terug.
Mijn gevoel: gestrest
Waarom? Omdat er niet aan mijn verwachting voldaan wordt. Ik verwacht namelijk, dat anderen net zo actief zijn op social media als dat ik ben. Wanneer ik normaal gesproken binnen een uur een reactie krijg van vrienden of vriendinnen, verwacht ik dat dus altijd. Natuurlijk weet ik, dat mensen andere dingen te doen hebben, dat deze stress echt nergens vandaan komt en mensen niet altijd beschikbaar zijn. Maar mijn mind maakt gekke gedachtensprongen tijdens het voorbeeld van hierboven.
– 10 punten voor de kracht van social media!

Zaterdag 4 mei 1600 uur: Ik deel op Instagram en Facebook een bericht op mijn account van Education by Debby.
Mijn gevoel: gemotiveerd
Waarom? Na een vakantie van 2 weken, heb ik weer zin om allerlei praktische tips en werkvormen te delen op mijn account. Er komen drukke weken aan, waarbij de nadruk ligt op hard werken én veel plezier maken met de kinderen. Ik krijg een energieboost van het delen van ideetjes op social media kanalen en heb zin in de komende weken!
+15 punten voor de kracht van social media!

De bovenstaande drie voorbeelden, zijn random gekozen uit mijn afgelopen twee dagen. Maar geven wel weer hoe ik mij voel in dit digitale tijdperk. Ik kan genieten van de kracht, de interactie, de verwondering of het delen/lezen van interessante stukken.
Maar social media maakt mij ook zo onzeker, gestrest of boos.
De hunkering naar aandacht, naar het constant gezien worden, lijkt een verslaving.

Ik denk vaak na, om te stoppen met social media. Maar het geeft mij ook zoveel mooie momenten. Als ik mijn Facebook open, zie ik gave foto’s van 6 jaar geleden die ik anders niet zou bekijken, ik heb een groot netwerk met allemaal leuke mensen op Instagram en heb daar zelfs nieuwe vrienden gemaakt, wanneer ik vastloop op het gebied van werk kan ik een oproep plaatsen op LinkedIn én het contact met vrienden en vriendinnen door WhatsApp is intenser dan ooit.

Door dit te schrijven, probeer ik mij kwetsbaar op te stellen en zelf na te denken over mijn eigen handelen. Maar ik ben ook erg benieuwd naar jou. Wat doet de kracht van social media met jou?


 

 

 

1 antwoord
  1. Dominique
    Dominique zegt:

    Ik denk dat met jou heel veel mensen zich zo voelen. Dit is precies zoals het is! Daarbij verlang ik zelf ook nog wel eens naar de tijd voor alle social media. Tegenwoordig kun je niet meer normaal gaan dineren zonder dat je steeds met je telefoon in je hand zit, want er moet ingecheckt worden.. een foto van het eten gepost worden en ook nog even de appjes beantwoorden die je alsmaar krijgt. Ook dat hoort bij de verslaving. Door de social media worden we zelf eigenlijk a- sociaal. Ik denk dat het in deze tijd bijna onmogelijk gemaakt wordt om niet mee te doen met social media.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.