Ik ga niet staken

Mijn Instagram staat roodgloeiend. Ik heb namelijk net gepost dat ik NIET ga staken.

En weet je waarom niet? Omdat ik niet geloof in staken als middel om een doel te bereiken. In de klas leer ik de kinderen om te praten met elkaar, met argumenten te komen, jouw eigen aandeel te pakken en na te denken over de keuzes die je maakt. Wat zou er gebeuren, als ik de kinderen leer ‘het werk neer te leggen, als ze het er niet mee eens zijn?’

En dan hebben we het niet eens over de negativiteit die bij staken hoort. Ik geloof namelijk, dat we op deze manier de denkbeeldige negatieve cirkel blijven volgen. Het lerarentekort is groot, er wordt gezegd dat er weinig respect voor leraren is. Maar, wat is ‘onze’ eigen bijdrage daaraan? Met staken kom je nu eenmaal in een kwaad daglicht te staan, omdat anderen de dupe zijn van de staking. Nu worden er al regelmatig klassen verdeeld of naar huis gestuurd. Waarom zou ik er dan voor kiezen, om deze kostbare onderwijstijd niet te gebruiken?

Vanuit PO in actie worden er 2 peilers aangehouden: ‘een eerlijker salaris en minder werkdruk’.

Ja natuurlijk vind ik meer salaris fijn, wie zou dat niet hebben? Maar ik geloof ook dat er VEEL geld nodig is voor de zorg, de politie of defensie. Ik heb van mijn ouders altijd geleerd, dat je geld maar één keer kunt uitgeven. Logisch dus, dat er keuzes gemaakt moeten worden. En laten we eerlijk kijken, er gaat HEEL veel geld naar het onderwijs. Waar het precies naar toegaat? Dat weet ik, als leerkracht, dan niet precies..

Dan hebben we nog de ‘werkdruk’. Wat is dat eigenlijk, werkdruk? Ik ervaar namelijk geen druk op mijn werk. Ik ga met plezier naar mijn klas, geef goed voorbereide lessen en heb veel contact met de ouders. Na schooltijd bedenk ik altijd waar mijn prioriteiten liggen. Dit is vaak: 1. ouders contacten voor positief nieuws of overleg. 2. Klas opruimen, klaar leggen voor morgen. 3. Lessen voorbereiden. Alles wat hier na nog moet gebeuren, dat komt daarna wel. En zo niet? Dan is er morgen weer een dag!

Kennen jullie het principe omdenken? Omdat er nu een lerarentekort is, is het mogelijk dat IEDEREEN met een onderwijsbevoegdheid een fulltime baan heeft. In mijn omgeving, heeft niet iedereen een fulltime baan. Ik ken mensen, die in hun branche niet aan het werk komen, te oud zijn of onder hun niveau moeten werken. Best fijn toch, dat je als leraar ALTIJD een baan kunt hebben, bij jou in de buurt?

Waar ik mij al een tijdje hard voor maak, is voor POSITIVITEIT in het onderwijs. Ik GELOOF namelijk, dat via de positieve kant er veel meer bereikt kan worden. Het onderwijs is zo ontzettend gaaf, ik krijg elke dag energie van de kinderen en kijk uit om hen maandag weer te zien.

En eerlijk, als ik echt iets wil betekenen met betrekking tot ‘werkdruk’ of salaris, dan moet ik maar solliciteren als minister.

4 antwoorden
 1. Maryan
  Maryan zegt:

  Ben het in grote lijnen met je eens. Wij gaan op school ook niet staken, wij gaan juist tijd maken voor elkaar, dingen doen waar je normaal amper tijd voor hebt. We gaan bijvoorbeeld groepsdoorbroken spelletjes doen van groep 1 t/m groep 8.

  Beantwoorden
 2. Herbert
  Herbert zegt:

  Ik geloof ook niet in ” we gaan staken” ik geloof meer in het in gesprek blijven met elkaar.
  Natuurlijk heeft het onderwijs , defensie en alle andere instellingen meer geld nodig.
  Maar zal dat je gelukkiger maken met hetgeen je elke dag doet.
  Geld is maar een middel en zal je maar 3 maanden gelukkiger maken, daarna ben je eraan gewend en begint men weer met klagen.
  Probeer tevreden te zijn met dat wat je hebt.
  Geld is echt geen middel om je een betere leraar, lerares of wat dan ook te zijn
  Plezier in je leven en dus ook je werk is vele malen belangrijker dan welke salarisverhoging dan ook …..

  Beantwoorden
 3. Iris
  Iris zegt:

  Hallo Debbie, mooie blog heb je geschreven. Ik vind ook dat we meer positieve geluiden uit het onderwijsveld moeten laten horen. Daarom heb ik dit jaar een Instagram account aangemaakt, waar ik mooie momenten van mijn groep plaats die mij een positief gevoel en werkplezier geven. Maar het is helaas een feit dat wij op school een vacature voor twee dagen voor groep 4/5 niet op kunnen vullen. En begin april gaat de leerkracht van groep 6/7 met zwangerschapsverlof. Het is nog maar de vraag of wij deze tijdelijke vacature op kunnen vullen. Ik vind dat je allebei moet doen; een positief geluid laten horen en laten horen dat er meer geïnvesteerd moet worden, zodat meer mensen voor het onderwijs kiezen en de mensen die nu in het onderwijs werken dit ook blijven doen.

  Beantwoorden
 4. Maarten
  Maarten zegt:

  Wat ik mij dan afvraag is of jullie (dus ook de reaguurders) grenzen kennen? En als die grenzen worden overschreden,ook na vriendelijke, positieve gesprekken, of als iemand niet eens wil luisteren – dan is het toch alsof je tegen een muur praat. Dan wordt jouw grens toch overschreden. In ’t kort, wat doen jullie als die wonderbaarlijke positiviteit niet werkt? (pun intended).

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.