10 tips voor het begeleiden van een stagiair

Het begeleiden van een stagiair moet bij je passen; of je houdt er van, of je vindt er niets aan. Ik val in de categorie ‘houden van’ en vind het begeleiden van stagiaires altijd een cadeautje. Ja, natuurlijk kost het mij ook tijd na schooltijd of gaan de lessen niet zoals ik graag zou willen. Maar, een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van een leerkracht vind ik zo waardevol!

De afgelopen jaren heb ik veel verschillende stagiaires mogen begeleiden. Op dit moment heb ik elke maandag een stagiaire van de flexopleiding; een leuke meid die de opleiding binnen twee jaar probeert af te ronden met het uiteindelijke doel het diploma van leerkracht te behalen. Ze doet het zo goed!

Heb jij ook een stagiair of ben jij stagiair en denk jij dat de begeleiding nog beter kan? Lees dan deze 10 tips eens door.

 1. Plan voorafgaand aan de stageperiode een intakegesprek in. Bespreek in dit gesprek:
  – Jullie persoonlijke achtergrond, leer elkaar een beetje kennen
  – Hoe ziet een normale dag er uit in de klas
  – De bijzonderheden van de klas
  – Verwachtingen van de school en leerkracht
  – Verwachtingen van de stagiair
  – Maak afspraken over de eerste stagedag
 2. Laat de stagiair op de eerste dag de volgende onderdelen uitvoeren:
  – Introductieles met een kennismakingsspel
  – Observeren van de lessen met de nadruk op de opbouw van de les (je wilt namelijk dat de leerkracht dezelfde lijn gaat aanhouden)
  – Voorlezen tijdens het eten en drinken
  – Voorstelstukje schrijven voor aan de ouders
 3. Plan op de volgende stagedagen direct minimaal 2 activiteiten in. Kies hierbij wat past bij de stagiair, laat hem/haar zelf kiezen welke lessen hij zou willen geven (vanuit interesse en/of de stage opdrachten).
 4. Wanneer de stagiair de les geeft, kies dan niet voor de plek achterin de klas maar kies een plek voorin de klas. Het is namelijk ontzettend spannend voor de stagiair om jou als leerkracht steeds te zien en echt waar, je kijkt bozer dan je denkt. Wanneer je voorin de klas zit, laat jij aan de kinderen zien dat jij er nog bent en de stagiair hoeft niet steeds oogcontact met jou te maken.
  Zit je wel achterin de klas? Lach bij oogcontact eens naar de stagiair, dit doet echt iets met het gevoel van jouw stagiair.
 5. Zorg voor een vaste regelmaat voor het bespreken van de lessen. Laat de stagiair eerst zelf reflecteren op papier (het voorbereidingsformulier of leeg blaadje) en ga dan pas in gesprek. Wanneer je dit niet laat doen, geef je als leerkracht soms wat te snel jouw mening en de bedoeling is dat de stagiair zelf leert van deze gedane activiteit.
 6. Gebruik in de nabespreking vragen als:
  – Waarom koos jij ervoor om (voorbeeld wat er gebeurde)
  – Op welk moment ben jij trots en waarom?
  – Als jij deze les morgen nog eens zou geven, wat zou je dan veranderen?
  – Als jij deze les morgen nog eens zou geven, wat zou je zeker behouden?
  – Als jij deze les morgen nog eens zou geven, wat zou je toevoegen om de les nog effectiever te maken?
  –  Denk eens terug aan (voorbeeld storend gedrag van leerling), wat liet deze leerling jou eigenlijk zien? Wat wilde hij/zij eigenlijk?
  – Als ik (de leerkracht) deze les zou geven, wat had ik anders gedaan denk je?
 7. Geeft de stagiair geen les? Zorg voor een effectieve opdracht. Denk hierbij aan:
  – Extra ondersteuning aan kleine groepjes leerlingen
  – Observatie opdracht voor jouw les. Denk aan: Schrijf de opbouw van de les, turf eens hoe veel complimenten ik geef, schrijf eens op welke verwachtingen ik uitspreek of kijk eens naar leerling X, hoe betrokken is hij/zij tijdens de les?
 8. Laat de stagiair ook eens een les of dagdeel bij jouw collega of andere stagiaires kijken. Geef wel een gerichte kijkopdracht mee of laat een kijkopdracht formuleren vanuit zijn/haar eigen doelen.
 9. Vraag af en toe hoe het gaat met het portfolio, leerdossier of verslag wat hij/zij moet schrijven over de stage. Wanneer jij als leerkracht dit af en toe vraagt, geeft de stagiair de indruk dat hij/zij het in orde moet hebben (verwachtingen)
 10. Maak af en toe foto’s, video’s van de stagiair of laat jezelf eens filmen. Dit zijn prachtige momenten om samen naar terug te kijken én de stagiair kan dit gebruiken als bewijs voor zijn/haar portfolio, leerdossier of verslag.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.