10 tips om bewijs te verzamelen in jouw les

Mijn vorige blog ging over Feedback in de klas, waarbij ik vertelde dat je moet stoppen met nakijken. Wel is het hierbij belangrijk dat je op andere manieren bewijs verzamelt van het leren van de leerlingen. Niet alleen voor jou, als leerkracht maar ook voor de leerlingen zelf.

Benieuwd hoe je bewijs kunt verzamelen van het leren? Lees de tips dan snel door!

  1. Gebruik wisbordjes, let op; wisbordjes zijn er om 1/2 woorden op te schrijven of 1 antwoord. Wisbordjes zijn er niet om hele verhalen op te schrijven.
  2. Gebruik groene/rode kaartjes; gebruik vragen, stellingen of meningen om de leerlingen aan te laten haken door de kaartjes op te laten steken.
  3. ABCD kaartjes; geef de leerlingen (misschien kun je de rode/groene kaartjes bundelen met deze set) ABCD kaartjes en laat deze opsteken.
  4. Vingers in de lucht; gebruik jij software van jouw methode en staat er een klassikale vraag? Laat alle leerlingen meedoen door de juiste vinger in de lucht te steken. Bijvoorbeeld: antwoord 1 is 1 vinger, antwoord B is 2 vingers enz.
  5. Gebruik de werkvorm ‘hoeken‘ en laat leerlingen naar de juiste kant lopen. Let op; vraag altijd na waarom een leerling op die plek staat. Wanneer leerlingen weten dat zij altijd moeten beargumenteren wordt deze werkvorm zinvoller.
  6. Gebruik exit-tickets; deze handige kaartjes, post-its of vragenkaartjes zijn ideaal om aan het einde van de les te checken of de leerlingen de lesstof begrepen hebben. Maar, waarom zet je ze niet in het midden van de les in?
  7. Gebruik in het midden van jouw les de vraag: Schrijf de vijf belangrijkste woorden tot zo ver op.
  8. Gebruik een werkvorm zoals ‘Rondpraat‘ (Kagan) zodat je kunt horen wat de leerlingen voor antwoord geven
  9. Een quiz aan het einde of als begin van jouw les, dat kende je waarschijnlijk al. Maar waarom zet je dit halverwege jouw les niet in? Via deze weg kun je precies zien of de leerlingen de lesstof tot zover begrijpen of niet.
  10. Laat leerlingen na een stukje instructie zelf een spiekblad of aantekeningenblad maken, deze kunnen zij gebruiken tijdens de verwerking.

Bij alle tips is het van belang dat jij als leerkracht actief bent, rondloopt, observeert en bijstuurt waar nodig. Zorg dat al jouw leerlingen actief worden, niet alleen tijdens de zelfstandig verwerking, maar ook tijdens jouw instructie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.