5 tips voor feedback in de klas

Achterstanden, lockdown, geen goed onderwijs, zittenblijven.. Allemaal woorden die de laatste tijd door de media worden geopperd. Bah, wat word ik daar toch verdrietig van. Beseft de media wel dat het om de nieuwe generatie gaat? Onze toekomst?

Waar ik wel gelukkig van word, is goed onderwijs en positiviteit. Want als er goed onderwijs wordt gegeven, kunnen alle leerlingen dat stapje verder komen, waar ze zonder onderwijs niet zouden komen.
Vandaar deze 5 tips over hoe je een les nóg beter kunt maken, zodat er gewoon goed onderwijs gegeven kan worden.

 1. Laat leerlingen elkaar feedback geven op het werk. Denk bijvoorbeeld aan het vak schrijven in groep 3/4. Laat leerling A achter leerling B staan, wanneer leerling B een woord aan het schrijven is. Leerling A ziet wat leerling B doet en kan hier feedback op geven.
  Of, laat bij een categorie oefen dictee het schrift van leerling A en leerling B ruilen na het schrijven van 5 woorden. Laat de leerlingen elkaar feedback geven en de schriften weer terug ruilen. Hierna ga je verder met het dictee.
  Je kunt dit ook wel de mid-lesson-stop noemen. Denk hieraan bij de voorbereiding van jouw les.
 2. Gaan de leerlingen aan het werk? Ga als leerkracht eerst even zitten, neem een slokje van je thee en begin na een paar minuten aan jouw loopronde door de klas. Neem een pen en een post-it mee, zodat jij directe feedback kunt geven. Schrijf op een post-it de namen op van leerlingen die de stof nog niet helemaal begrijpen, zodat jij hen later een verlengde instructie kan geven of de volgende les bij je kunt roepen.
 3. Veel leerkrachten kijken nog steeds a-l-l-e-s na. Tsja. Ik vind dat echt zonde van je tijd aangezien uit meerdere onderzoeken is gebleken dat leerlingen hier weinig/tot niets van leren. De directe feedback die je bij punt 1 en 2 kunt lezen, zijn vele malen meer effectief.
  Wil je toch nakijken? Doe dan eens een steekproef. Kies 2 wat zwakkere leerlingen, 2 gemiddelde leerlingen en 2 sterke leerlingen waarvan je de schriften nakijkt. Je geeft hen geen feedback; maar kunt wel checken of de stof is gemaakt en of jij goed hebt uitgelegd.
 4. Een krul of streep door het werk zijn weinig motiverend. Wil je dat leerlingen een stapje verder gaan in het proces van zelfreflectie en feedback op zichzelf? Zet dan een cirkel om de som of een puntje voor de zin waar een fout gemaakt is en vraag de leerling de fout zelf op te sporen. Wedden dat hij/zij zijn eigen foutje kan vinden?
 5. Sta zelf ook open voor feedback. Vraag een collega na de voorjaarsvakantie eens een kijkje te komen nemen in de klas, leg aan de leerlingen uit dat ook JIJ wilt ontwikkelen en geef je les. Wil je nog een stapje verder? Vraag jouw leerlingen dan eens om feedback op jouw lesgeven. Maak het hen wel makkelijk door ze bijvoorbeeld een invulzin te geven.
  De juf/meester kan nog beter worden in  …………………..
  De juf/meester zou hieraan nog kunnen werken …………………….

Wil je meer weten over verschillende vormen van feedback tussen leerlingen, van leerling tot leerkracht en van leerkracht naar leerling? Neem dan contact met mij op!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.