10 tips voor een optimale ouderbetrokkenheid

Is jouw doel dit schooljaar een optimale samenwerking met ouders krijgen? Lees dan verder. In deze blog neem ik je mee in de wereld van de ouderbetrokkenheid. Vanuit mijn eigen studies, ervaringen en theorie heb ik de tien beste tips voor jou uitgezocht!

 1. Plan aan het begin van het schooljaar een startgesprek. Dit gesprek is geen informatieavond of tien-minuten-gesprek maar een gesprek met alle belangrijke betrokkenen rondom de leerling. Natuurlijk is de leerling zelf ook aanwezig tijdens dit gesprek. Het doel is kennismaken met elkaar en eventueel vooruit kijken op het schooljaar. Wie ben jij eigenlijk? Hoe ziet het gezin eruit? En wat zou jij als leerkracht echt moeten weten over de leerling? Maak aan het eind van dit gesprek afspraken over communicatie. Hoe willen ouders op de hoogte gehouden worden over de ontwikkeling en hoe kunnen ouders jou het beste bereiken?
 2. Na het startgesprek heb je ongeveer zes weken de tijd om alle ouders persoonlijk een belletje te geven met positief nieuws. Vertel waar je van gecharmeerd bent, wat jou positief is opgevallen, een mooi behaald cijfer of andere positief nieuwtje over de leerling. Houd het gesprek kort en krachtig, breng alleen het positieve nieuws en wens de ouders/verzorgers een fijne avond.
  Wanneer je dit geregeld doet (en geloof mij, het kost echt niet zoveel tijd), doet dit iets in de samenwerking gedurende het gehele jaar.
 3. Bedenk dat elke ouder anders is en op een andere manier op de hoogte wenst gehouden te worden over zijn/haar kind. Zoals net al verteld is het belangrijk om tijdens het startgesprek afspraken te maken over de communicatie. Houd het hierbij realistisch voor alle partijen. Zo  kun je onmogelijk alle cijfers via de mail doorgeven, maar is het wel haalbaar om één keer per maand een telefonische afspraak in te plannen met ouders. Wil je een volgende stap maken? Zorg dat ouders jou dan ook eens contacten, jij bent als leraar echt niet de persoon die altijd de ouders/verzorgers hoeft te bellen. Andersom kan dit ook prima, denk hierbij aan een optimale samenwerking van beide partijen.
 4. Organiseer een nieuwjaarsreceptie aan het begin van het schooljaar waarbij alle ouders/verzorgers welkom zijn om kennis te maken met elkaar. Het is voor ouders namelijk erg fijn om contact te maken met andere ouders, te zien met wie hun kind speelt of juist  over praat in negatieve zin. Het mooie aan een nieuwjaarsreceptie is dat je ouders direct aan elkaar kunt koppelen, denk aan een soort buddy-systeem. Heb je ouders die de taal niet machtig zijn? Bekijk of er een ouder is die eventueel kan tolken in de toekomst.
 5. Verwar ouderbetrokkenheid niet met ouderparticipatie. Wanneer je denkt aan ouders die helpen in de klas, school of met schoolreis; dan hebben we het over ouderparticipatie. Praat je over de samenwerking tussen ouders, school en leerling omtrent de schoolontwikkeling van een kind; dan praat je over ouderbetrokkenheid.
 6. Stuur eens per twee weken een korte nieuwsbrief per mail, of jouw sociale platform. Vertel hierin waar de afgelopen weken aan gewerkt is, vertel wat er de komende periode op de planning staat, schrijf een paar wist-je-datjes en vertel iets persoonlijks over jou zelf. Op deze manier betrek je de ouders op een korte, krachtige manier bij het onderwijs in de klas.
 7. Wanneer je zorgen hebt om een leerling, ouders op gesprek vraagt om bijvoorbeeld storend gedrag. Vraag de leerling hier altijd bij. Bij een optimale betrokkenheid is het belangrijk om niet over de leerling te praten, maar met de leerling te praten. Vraag aan leerling en ouders wat zij denk dat de beste oplossing voor het probleem is. Laat iedereen zijn committent uitspreken, zodat het door alle partijen gedragen wordt. Het zou helemaal mooi zijn, als je tijdens dit gesprek kunt mee typen en ter plekke een ‘contract’ maakt wat wordt ondertekend door leerling, ouders en leerkracht.
 8. In de bovenbouw zie je niet altijd alle ouders, wel is het belangrijk om in contact te blijven met deze ouders. Organiseer halverwege het jaar een korte (online) meeting met alle ouders, vraag of zij eens een middagje komen meehelpen/kijken in de klas of ga op huisbezoek. Het is belangrijk om met alle ouders te blijven ontmoeten, online of fysiek.
 9. Voor een optimale samenwerking is het belangrijk dat je als leerkracht stilstaat bij de volgende onderwerpen; willen, voelen & denken.
  Vooral het stukje voelen is voor leerkrachten vaak een spannend vlak. Besef dat ouders het prettig vinden als jij jouw gevoel kunt benoemen. Denk hierbij aan zinnen zoals: Ik hoor u zeggen dat, ik voel hierbij. Of; Wat ik spannend vind aan dit gesprek is..
 10. Bedenk dat ouders hun allerdierbaarste bezit bij jou achter laten, iemand die zij misschien niet tot nauwelijks kennen. Zorg dat de ouders jou (voor een gedeelte) kennen, jou vertrouwen doordat je zegt wat je doet en doet wat je zegt. De vertrouwensband die jullie als leerkracht en ouders hebben, is het allerbelangrijkste in een optimale samenwerking rondom de leerling.

Meer informatie & bronvermelding:
Schoolleider aan zet in ouderbetrokkenheid; Harriet Marseille.
Samenwerken aan leren en opvoeden; Ron Oostdam en Peter de Vries.
Ouderbetrokkenheid voor elkaar; Harry Cox, Hens Galjaars, Gerben Heldoorn, Peter de Vries

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.