10 tips voor een groep 4 leerkracht

Is bij jou de formatie al rond en krijg jij volgend jaar groep 4? Lees dan verder. In deze blog neem ik je mee naar mijn afgelopen jaren groep 4 en vertel ik jou alle ins en outs van dit geweldige leerjaar.

 1. Wanneer het schooljaar start ga je aan de slag met de nieuwe leerlingen in jouw groep 4. Besef je goed, dat groep 4 totaal anders is dan groep 3. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe taalmethode, spelling methode, kleine werkschriften, het vak Nieuwsbegrip en bijvoorbeeld het vak technisch lezen. Besteed veel tijd aan het begin van het schooljaar om met deze leerlingen te wennen aan alle nieuwe materialen. Loop rondjes, controleer en wees geduldig.
 2. Groep 4 is uitermate geschikt om werkvormen toe te passen. Denk hierbij aan actieve werkvormen, bewegend leren of cooperatief leren. Zorg ervoor dat je de uitleg doet door middel van praatje, plaatje, daadje. Je legt dus uit, laat het zien met een klein groepje kinderen en laat ze het zelf doen. Wil je een nieuwe werkvorm uitleggen? Zorg dat je de uitleg visueel ondersteunt op het bord.
 3. Start het schooljaar met het inslijpen van regels en routines. Maak de regels met de kinderen samen, maar bedenk de routines zelf. Denk bijvoorbeeld na over waar het huiswerk ingeleverd moet worden, waar/hoe de punten geslepen gaan worden of hoe de kinderen in de ochtend binnenkomen.
 4. Zorg dat je genoeg materiaal hebt om te automatiseren met rekenen. Denk hierbij aan splitsen tot 10, splitsen tot 20, min- en plussommen tot 20, getalbeelden tot 100 en voor later in het jaar de tafels. Maak flitskaartjes, scoor spelletjes op een rommelmarkt of maak spelletjes zoals Kaboem!
 5. Wanneer je genoeg materiaal hebt om te automatiseren, zorg dat je hier bewust elke dag tijd aan besteed. In groep 4 ga je een heel schooljaar aan de slag met:
  – Plussommen tot 100 (met en uiteindelijk zonder de getallenlijn)
  – Minsommen tot 100 (met en uiteindelijk zonder de getallenlijn)
  – Tafels 1, 2, 3, 4, 5, 10 geautomatiseerd
  – Klokkijken; hele uren, halve uren, kwartieren, 10 voor/over, 5 voor/over, minuten
  Denk dus na over jouw rooster. Ga je elke dag als start van de les 10 minuten met automatiseren? Of is dit altijd 10 minuten na de middagpauze? Zorg dat het genoteerd staat op jouw rooster.
 6. Na een jaar lang ‘alleen gelezen’ te hebben, gaan de kinderen in groep 4 meer leren over de Nederlandse taal. Zo leren de kinderen lidwoorden, werkwoorden en zelfstandig naamwoorden. Maar ook gaan ze aan de slag met vraagzinnen, vraagwoorden en bijvoorbeeld zinnen in zinsdelen verdelen.
  De uitleg staat vaak in de handleiding, maar is erg abstract. Zorg dat je altijd een liedje, filmpje of materiaal ter ondersteuning hebt zodat de kinderen meer besef hebben bij dit onderwerp.
 7. Lees voor! Kinderen in groep 4 smullen van een goed voorgelezen verhaal. Kies een boek wat past bij jouw klas. Denk bijvoorbeeld aan Superjuffie, De Gorgels of Dolfje Weerwolfje.
 8. Vraag direct aan het begin van het schooljaar hulpouders. Gebruik deze ouders voor het maken van lees/rekenkilometers van de kinderen. Denk aan een ouder die drie keer in de week komt, om 10 minuten te lezen met een groepje zwakke lezers (of juist de sterke), Of een ouder die elke dag de zwakke lezers kan flitsen op de computer. Natuurlijk kun je ouders ook inzetten voor andere vakken. Let hierbij wel op, dat de ouders geen uitleg hoeven te geven. Wil je een ouder laten helpen met rekenen? Laat ze dan een spelletje spelen wat helpt bij het automatiseren, flitsen met sommenkaartjes of samen met de leerling een rekenspel op de computer laten spelen.
  In groep 4 zul je merken dat er een verschil gaat komen tussen leerlingen die makkelijk mee kunnen komen en leerlingen die wat moeite gaan krijgen met het hoge tempo. Deze ouders kunnen jou helpen deze kloof tussen de leerlingen te verkleinen.
 9. De leerlingen in groep 4 zijn 7 of 8 jaar oud. Ontzettend groot, maar soms ook nog best klein. Besteed aandacht aan de sociale ontwikkeling in de klas. Start de dag eens met een complimentenbriefje op de tafel, maak een leerling stiekem de complimentengever van de dag en plan bewust 2 of 3 keer in de week een spelletje in ten behoeve van de sociaal-emotionele ontwikkeling. Je zult merken dat de leerlingen elkaar beter gaan leren kennen én dit positief is voor de groepssfeer in de klas.
 10. Blijf communiceren naar de ouders. Vanuit groep 3 krijgen de ouders veel updates over de voortgang van de kinderen. Werkt jouw school met Veilig Leren Lezen? Dan krijgen de ouders elke kern een update vanuit de methode. Zorg dat je deze lijn doortrekt in jouw groep 4. Schrijf om de week of eens per maand een nieuwsbrief en verstuur deze naar de ouders. Vermeld hierin belangrijke data, inhoud over de lessen en leuke weetjes over de klas en kinderen.

De allerbelangrijkste tip heb ik voor het laatste bewaard. GENIET namelijk optimaal van dit leerjaar. Persoonlijk vind ik dit één van de leukste leerjaren. Kinderen in groep 4 zijn eerlijk, puur en enthousiast. Ze willen graag leren, naar school en doen hun best. Blijf dit houden, maak van elke dag een feestje en dan vliegt het jaar voorbij!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.