10 redenen om leerkracht te worden (en te blijven)

Zit jij in 4/5 havo en twijfel je wat je wilt gaan doen na jouw studie?
Ben jij al jaren ongelukkig in jouw huidige functie en zou je misschien iets in het onderwijs willen doen?
Zie jij jezelf wellicht voor de klas staan?
Of ben jij leerkracht en hou jij er net zoals ik van, om lijstjes te lezen?

Deze 10 redenen om leerkracht te worden of blijven, zijn te mooi om niet te delen met je.

  1. Denk je eens in dat je om 08.30 uur bij de deur staat en jij 25 keer een liefdevolle lach, knuffel of boks mag ontvangen. Jij snapt natuurlijk wel, dat jouw dag echt niet beter kan beginnen hé?
  2. Je hebt een voorbeeldfunctie, waar je heel bewust mee om kunt gaan. Hiermee bedoel ik dat bij een positieve mindset van jou, de kinderen dit ook overnemen. Jij bent hét voorbeeld in de ogen van de kinderen. Denk hierbij aan het gebruiken van zinnen zoals ‘je kunt het nog niet’ of ‘als het niet in één keer lukt, probeer het dan nog eens’
  3. In jouw klas, mag jij jouw eigen talenten verder ontwikkelen. Zo ben ik zelf een danseres en hou ik ervan om met de kinderen samen te dansen. Maar wist je ook, dat ik vroeger echt ‘slecht’ was in tekenen en dit door mijn functie als leerkracht (en wat inspiratie van @meesterlyck en @dreamcreatebymarjolein – beiden op instagram) heb mogen ontwikkelen en ik nu thuis ook vaak aan het tekenen ben?
  4. Wanneer je voor de klas staat, is elke dag anders. Of het nu komt door jouw spectaculaire opening van de les of de werkvorm die je wilt uitproberen. Een leerling die een knuffel wilt of iets dringends te vertellen heeft. Een groep leerlingen die de stof veel sneller begrijpt dan dat je had ingeschat of er een actualiteit is waar je echt op moet inspringen. Elke dag is anders, waardoor je je echt niet verveelt.
  5. Jij hebt als leraar vaak de meest toffe collega’s waarmee een vriendschap gesloten kan worden. Leerkrachten zijn sociale mensen en houden ervan om ook buiten werk met elkaar om te gaan. Wist je dat er zelfs schoolteams zijn, waar ze met elkaar weekendjes weg gaan?
  6. Je bent als leerkracht altijd in ontwikkeling. Of je nu blogs leest, instagram bekijkt, lid bent van groepen op FB, workshops volgt, theorie leest of bij collega’s in de klas kijkt: als leerkracht blijf jij je altijd ontwikkelen en professionaliseren. Het kan tegenwoordig precies zoals jij graag zou willen en op jouw eigen tempo. Top toch?
  7. Je hebt na maximaal 8/9 weken werken minimaal een week vakantie. Uhm tjsa, wat moet ik daar nog aan toevoegen?
  8. De kinderen houden jou als leerkracht jong. Luister jij naar de muziek van ‘The Blockparty’? Vast niet! Maar ik weet zeker, dat jij als leerkracht het woord HUTS vaak hebt gehoord. De kinderen nemen alle nieuwe rages, nieuwtjes en ontwikkelingen mee de klas in. En ja, dat houdt jou nou eenmaal heel jong.
  9. Je kunt als leerkracht het verschil maken. Het is wellicht niet direct zichtbaar, maar als na 10 jaar een oud-leerling jou komt opzoeken en vertelt dat jij hem dat ene stapje hebt laten zetten en hij nu zijn dromen achterna gaat. Dan maakt jou dat een gelukkig mens.
  10. Wanneer jij naar huis gaat, na een dag werken voel jij je voldaan. Je hebt gezorgd voor een veilige omgeving waar leerlingen zichzelf durven te zijn. Je hebt de leerlingen geprobeerd meer zelfvertrouwen te geven, inzichten te geven en te helpen. Je hebt verschillende ouders gesproken over hun kind, jouw lessen voor de volgende dag zijn voorbereid en je hebt samen met een collega’s gekeken naar een nieuwe themaplanning. Met een goede energie ben jij zeker klaar voor de volgende dag!

 

Wat zou jij als reden geven om als leerkracht aan de slag te gaan of wat maakt jou een gelukkige leerkracht?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.