Eindelijk weer naar school

Aanstaande maandag is het dan zover. De basisscholen mogen na een lange lockdown weer open. De kinderen zijn sinds half december niet meer naar school geweest dus is het tijd voor een terugblik op de meest succesvolle tips om sterk te starten na een vakantie of lockdown.

 1. Start maandag zo snel mogelijk met het normale ritme zoals je deed voor de lockdown. Kinderen zijn altijd gebaat bij rust, regelmaat en structuur. Hang de dagplanning op en werk stap voor stap naar het einde van de dag.
 2. Besteed aandacht aan deze bijzondere periode, blik terug op hoe de leerlingen deze periode hebben ervaren. Ga dieper in op gevoelens, sta stil bij de minder leuke momenten en de leukste momenten. Kies hiervoor een werkvorm wat past bij jouw leerlingen en wat mag volgens het RIVM. Denk aan de coöperatieve werkvormen: Driestapinterview, RondPraat of laat de leerlingen een ‘dag uit het leven’ schrijven/tekenen.
 3. Besteed ook weer aandacht aan de groepsdynamica in de klas. Doordat de leerlingen elkaar lang niet gezien hebben, begin je waarschijnlijk weer met de fasen van forming/storming. Doe de komende maand minimaal 3 keer in de week een Klasbouwer. Waar de leerlingen op een fijne, leuke manier met elkaar omgaan en de rollen opnieuw verdeeld kunnen worden.
 4. Stuur voorafgaand aan de eerste schooldag (vandaag of morgen dus) een nieuwsbrief (of filmpje, je zit er toch zo lekker in nu ;)) naar de ouders/kinderen. Vertel dat je er weer zin in hebt, wat de plannen zijn voor de komende week en bedenk een leuke ludieke opdracht om maandag te starten.
 5. Leg maandag complimentenkaartjes klaar voor de ouders. Ik heb er één gemaakt voor jou. Klik op de juiste versie om te downloaden:
  Klik hier voor de pappa versie
  Klik hier voor de mamma versie
  Klik hier voor de mamma en pappa versie
  Klik hier voor de open versie

Maar het aller allerbelangrijkste is toch om weer aan de slag te gaan met de relatie tussen de leerlingen en jou. Zie jouw leerlingen, kijk ze in de ogen en maak keuzes die goed voelen voor jouw klas. Laat de leerlingen stralen de komende periode, laat ze genieten en laat ze mega sprongen maken. Jij kunt dit!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.