8 tips voor een groep 8 leerkracht

Groep 8, het jaar van de musical, kamp en de eindtoets. Dat weten we allemaal wel, daar ga ik het dan ook niet uitgebreid over hebben binnen dit lijstje. Hieronder vind je 8 tips waar ik (Cherelle BouwenTeach&Cher) als groep 8 leerkracht waarde aan hecht. Wie weet heb je er iets aan!

1. Zoek contact met een VO-docent.

Tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs zit nog een hele kloof. Ga eens een goed gesprek aan met een VO-docent. Bekijk eens wat er gevraagd wordt van de kinderen in het eerste jaar. Wat is handig voor jou om nog aan te bieden? Wat zien de VO-docenten in het eerste leerjaar? Waar zitten volgens hen de hiaten of moeilijkheden? Natuurlijk heb je te maken met de uitstroom (basis, kader, of misschien vwo). Maar kijk naar je klas en zie wat er nodig is. Misschien zit dit ‘m helemaal niet in de vakken, maar in het plannen bijvoorbeeld. Hoe gebruik ik een agenda? Etc. De weken na de meivakantie zijn vaak gericht op de musical, maar het is ook erg leuk (en fijn) om af en toe nog eens iets anders te doen. Bied dan een VO-vak aan, dat is immers ook wat er speelt!

2. Begin na de meivakantie pas met de musical.

Waarom niet eerder beginnen? Dat zou ik je afraden omdat je dan eerder begint met de afscheidsfase, die vaak ook gepaard gaat met puberaal gedrag. Die afscheidsfase duurt al lang zat en je zult je nog verbazen hoe snel de kinderen de musical leren. Maak je hier dus niet te druk om! Ik heb het afgelopen jaar door Corona de musical in een paar weken neer moeten zetten, ze waren hartstikke fanatiek en het is helemaal goed gekomen. Zorg zelf altijd dat je de rode draad van het verhaal goed kent en goed kunt overbrengen zonder verwarring. Het valt of staat ook met hoe goed JIJ het overbrengt.

3. Bedenk een gouden regel.

Een teken of afspraak waardoor iedereen direct luistert. Hamer hier vanaf het begin van het jaar goed op, wees consequent. (Hier niet naar luisteren is GEEN optie). Het klinkt misschien gek maar ik gebruik in groep 8 nog steeds ritmisch klappen. Ik klap een kort ritme (altijd hetzelfde) iedereen klapt mij na en is direct stil. In het begin vinden ze het heel even gek, waarom klappen we? Maar het werkt enorm goed. Je kunt het overal gebruiken, je dwingt ze om hun spullen neer te leggen (klappen met iets in je hand gaat niet) en iedereen hoort het direct. Als ik een uitje had stond iedereen altijd versteld van hoe snel iedereen stil was.

4. Praat ‘echt’ met ze.

Echtheid is natuurlijk altijd belangrijk, maar al helemaal in groep 8. Ze prikken door je heen. Neem de momenten van de pauze, of het lopen naar de gym om echt met ze te praten. Wees ook niet bang om bepaalde onderwerpen aan te snijden (zoals seks, drugs, criminaliteit) Niet iedereen kan thuis over alles praten, daardoor gaan ze soms op internet dingen opzoeken of krijg je broodje-aap verhalen onderling. Ga het gesprek aan met ze en laat hierin merken dat dit kan bij jou. Bespreek ook met je directie of collega’s hoe je over bepaalde dingen praat.

5. Breng gedragsregels in kaart d.m.v. rollenspel.

Groep 8 heeft vaak al een bepaalde ‘attitude’. Dit hoort ook bij de fase waar ze in zitten. Maar, het is niet altijd prettig in de klas. Door middel van rollenspellen kun je dit gedrag soms spiegelen. Ik deed veel dramaspellen waarin ik alledaagse situaties naar voren liet komen. Het rollen met de ogen bijvoorbeeld gevolgd door het zinnetje: ‘Ik deed toch niks?’ Ik vergroot het op dat moment helemaal uit, ik doe toch niks? Ik laat met mijn hele houding zien dat ik WEL iets doe. En wat doe ik dan? Wat zeg ik nu eigenlijk? Deze dingen zijn ook belangrijk voor volgend schooljaar, waarbij ze het kunnen maken of breken met hun houding.

6. Verdiep je in het hier en nu!

Wat houdt de kinderen bezig? TikTok? Wat is dat dan? Welke trends zijn er? Waarom zeggen ze wat ze zeggen. Als je begrijpt waar iets vandaan komt kun je het ook aanpakken, als het je stoort. Speel eens een potje Fortnite mee, kijk eens met ze mee op TikTok, verdiep je eens in de idolen van nu en stel geïnteresseerde vragen. Voorkom dat je oordelend bent hierin, dan sluiten ze gemakkelijk de deur weer. Je begrijpt ze ook veel beter als je weet wat hen bezig houdt.

7. Houd een document bij met foto’s en leuke uitspraken van de kinderen.

Deze tip wil ik ieder jaar zelf weer naleven en baal aan het eind als ik het toch WEER niet gedaan heb. Als je een documentje bijhoudt met per kind een pagina en zo nu en dan eens iets opschrijft, dan heb je aan het eind van het jaar veel minder werk. Na kamp is ook altijd een momentje waarna je veel foto’s hebt. Maak er even werk van, daar heb je echt profijt van de laatste weken! Bedenk ook alvast wat je graag wil bij het afscheid. Voor een plakboek heb je veel meer foto’s nodig (van iedereen) dan voor bijvoorbeeld een gezamenlijk tijdschrift.

8. Blijf voorlezen in groep 8.

Ja, in het begin hoor je misschien soms wat zuchten en puffen. Maar als jij een leuk boek voorleest, op een spannende manier, vinden ze dit uiteindelijk hartstikke leuk. Je laat ze op deze manier horen hoe je bepaalde dingen met intonatie kunt lezen, hoe sommige woorden uitgesproken moeten worden, hoe je zelf een verhaal spannend/leuk maakt, je bouwt een gezamenlijk ‘rust’ momentje in en je zorgt ervoor dat ze positiever naar boeken gaan kijken. Ikzelf vond het niet fijn om in mijn pauze voor te lezen, ik wilde dan met de kinderen praten. Ik deed dit tussendoor of aan het eind van de ochtend/middag. Je kunt makkelijk ook boeken voorlezen die je als volwassenen zelf zou lezen, de kinderen kunnen een goed verhaal echt waarderen. Je kunt eventueel grof taalgebruik eruit laten. Kinderlijke verhalen vinden ze vaak niet zo leuk meer. Zoek je nog voorleestips? https://jufmaike.nl/8-voorleesboeken-voor-groep-8/ Heeft er 8 voor je!

Ik kan nog echt nog wel uren schrijven over do’s en don’t in groep 8. Ik vind het een superleuk leerjaar en geniet ieder jaar weer met volle teugen. Wil jij meer weten, ben je geïnteresseerd in een deel 2 of heb jij ook nog wat tips? Laat dan gerust een berichtje achter.

Geniet van jouw groep 8, het jaar waarin ze herinneringen maken voor het leven!

Geschreven door: Cherelle Bouwen – Teach & Cher

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.