10 tips voor een groep 3 leerkracht

Dit jaar sta ik (weer) voor groep 3. Groep 3 is één van mijn lievelingsjaren, de ontwikkelingen die de leerlingen doormaken zijn fenomenaal. In deze blog geef ik jou tips die je het gehele jaar kunt gebruiken, zodat het een fijn en effectief jaar wordt.

 1. Groep 3 is een bijzonder leerjaar, de kinderen maken een grote sprong van de kleuters naar groep 3. Bedenk dat er veel verschillende visies zijn op het leren van kinderen.  Zo zijn er stromingen omtrent spelend leren, onderzoekend leren, zonder methode leren of klassikaal onderwijs. Verdiep jezelf in de verschillende visies, lees jullie schoolplan, kijk er de voorgaande jaren lesgegeven is en vraag ervaringsexperts hoe zij het hebben gedaan in groep 3.
 2. Probeer elke dag eenzelfde rooster te hanteren. Dit geeft de leerlingen een gevoel van veiligheid. Als voorbeeld; ik begin altijd met de leesles (Veilig Leren Lezen), doe hierna de rekenles en eindig de ochtend met een schrijfles. In de middag hebben wij tijd voor LKP (leerkansenprofiel), circuits, zaakvakken, sociaal emotionele ontwikkeling of tijd om lekker te spelen.
  Binnen de taal-/reken-/schrijfles  hanteer ik eenzelfde opbouw, maar wissel ik met werkvormen waardoor de kinderen wel geprikkeld en nieuwsgierig blijven.
 3. Begin direct in groep 3 met het uitvoeren van coöperatieve werkvormen. Kies werkvormen die makkelijk te volgen zijn, weinig stappen hebben en je vaak kunt inzetten op verschillende momenten.
  Perfecte coöperatieve werkvormen die ik vanaf het begin gebruik, zijn:
  – Mix-Tweetal-Gesprek (en dan kies ik voor de TweePraat)
  – Mix en Ruil
  – Vraag en Ruil
  – Simultaan tafelrondje per tweetallen
  Maar, er zijn nog veel meer werkvormen prima voor deze jonge leerlingen! Hang een klein naamkaartje van de aangeboden werkvorm op jouw prikbord, zodat je met de lesvoorbereiding een werkvorm makkelijk kunt toevoegen.
 4. Houd ouders optimaal op de hoogte door middel van nieuwsbrieven, inloopochtenden, meekijk momenten in de klas of foto’s op het social share portal. Ouders weten vaak niet wat de leerlingen in groep 3 leren, wanneer je ze betrekt en informeert wordt dit een stuk beter te volgen voor hen. Is er een crisis zoals nu (Corona) waardoor ouders de school niet in mogen komen? Laat dan de leerlingen eens mini filmpjes opnemen wat ze aan het doen zijn, wat ze leren of hoe de dag eruit ziet zodat ouders een kijkje in de klas krijgen.
 5. De meeste lokalen in groep 3 zijn kleiner dan de kleuterlokalen, hebben meer tafels en minder ruimte voor hoeken. Dit betekent iets voor het spel van de leerlingen. Kijk of je spel kunt toevoegen door middel van een circuit of spel op tafels kan laten spelen. Een winkel hoeft namelijk niet persee in een hoek te staan, maar kan prima op een tafel worden gespeeld met opbergmogelijkheden in een doorzichtige bak.
 6. Het eerste half jaar staat in het teken van het aanleren van de letters en het leren lezen. Zorg ervoor dat de leerlingen de letters op verschillende manieren aangeboden krijgen. Denk hierbij aan het gebruik van:
  – Filmpjes waarbij de letter wordt uitgelegd
  – Klankgebaren die gebruikt worden om de letter te onthouden
  – Het voelen van de letter aan de mond/keel/neus
  – Het visueel maken van de letter door middel van de schrijfles
  – Het ervaren van de letter door hem neer te leggen met klei
  – Het maken van een collage/mindmap/woordspin over de letter
  – In de klas te laten zoeken naar materialen met die letter
 7. De eerste 2 blokken van de rekenmethodes zijn vaak erg makkelijk. Gebruik een voortoets om te bekijken of je het blok aan moet bieden, welke leerlingen nog moeite hebben en bekijk wat de groep nodig heeft. Heeft 80% een 8 of hoger gescoord? Kies er dan voor om een blok over te slaan en ga aan de slag met het volgende blok óf kies voor een andere vorm van rekenonderwijs. Kies bijvoorbeeld voor een dagelijks circuit, waarbij veel spellen worden gespeeld. Leg de focus op het automatiseren of ga aan de slag met verhaaltjessommen. Wees geen slaaf van de methode, maar zorg dat jouw leerlingen optimaal rekenonderwijs krijgen.
 8. Wanneer jij voor de klas staat, kun jij de leerlingen als spiegel zien. De leerlingen laten gedrag zien waar een behoefte onder zit. Zie jij leerlingen hangen over de tafel, gapen en glazig uit de ogen kijken? Zet dan een energizer in, laat leerlingen bewegen. Er is dan behoefte aan zuurstof en een hogere hartslag bij de leerlingen. Gaan de leerlingen meer praten? Waarschijnlijk ben jij niet duidelijk geweest in de uitleg of ga je te snel. Doe een stap terug en herhaal de uitleg nog eens.
 9. Aanvullend op tip 6 zou ik je adviseren om anderen in te zetten om de leerlingen optimaal te laten leren lezen. Denk aan flitsouders, leesouders, een onderwijsassistent, vrijwilliger of leerlingen uit hogere klassen. Heb je niemand tot je beschikking of kan dit niet ivm maatregelen zoals Corona? Bedenk dan hoe jij in de klas tijd vrij maakt om extra te kunnen lezen met de leerlingen die dit nodig hebben of wat je kunt doen zodat de leerling thuis meer (spelend) oefent met de letters en het leren lezen. Elke leerling kan namelijk leren lezen!
 10. Wil als leerkracht in groep 3 niet teveel op één dag. Besef dat de leerlingen jong zijn, nog veel leren van spelen en in de zone van naaste ontwikkeling snel tot leren komen. Een keer extra buiten spelen, vrij spelen, een filmpje kijken of luisteren naar een verhaal van de leerkracht mag echt wel hoor! Soms is ‘niets’ doen voor jou als leerkracht, optimaal ontwikkelen voor de groep 3 leerling.

Wat is jouw gouden tip voor groep 3?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.