10 tips voor een fijne samenwerking met jouw duo-collega

Gisteren zat ik met wat vriendinnen (allemaal parttime leerkracht) te kletsen over samenwerken met een duo-collega (oftewel, je draait samen een klas). Alle vriendinnen gaven namelijk aan meer te werken dan dat zou moeten, samenwerken soms nog wel lastig te vinden en thuis veel bezig te zijn met werk. Ik heb dat dus niet, ondanks ik maar twee dagen voor de klas sta. Vandaar mijn tips voor jou, wellicht helpt het jou een stuk meer ontspannen en rustiger parttime te kunnen werken.

 1. Verdeel de rollen tussen jou en jouw collega en zet dit op papier. Denk na over zaken als; wie stuurt nieuwsbrieven naar de ouders, wie maakt het rooster, wie is het eerste aanspreekpunt voor de zorgleerlingen en administratie hiervan, wie zorgt voor de inrichting van het lokaal? Een verdeling van rollen kan altijd veranderen, maar maakt je wel verantwoordelijk voor een bepaald gedeelte. Probeer je hier aan te houden en geef op tijd aan, als je in de knoei komt met jouw rollen/taken.
 2. Maak een gezamenlijk to-do lijstje, waar je allebei op kunt toevoegen en wegstrepen wanneer er een taak gedaan is. Zo zie je van elkaar waar je mee bezig bent. Dit geeft vaak een rustig gevoel. Wanneer je niet weet wat de ander na schooltijd doet, kan dit je een idee geven dat de ander ‘minder’ doet dan jij. Een to-do lijst waarop vinkjes staan, is psychologisch gezien positief voor de mindset.
 3. Schrijf een kort en bondige overdracht op een manier die prettig is voor beiden. Ik zelf schrijf altijd een briefje met de volgende onderwerpen:
  – Vakken/lessen met bijzonderheden
  – Leerlingen waarover iets te vertellen is
  – Algemene zaken zoals ‘niet vergeten’ of ‘vragen’
  Maar je kunt natuurlijk ook denken aan post-its, een voicememo of bellen na schooltijd. Kies iets passends voor jullie beiden.
 4. Heb jij op jouw takenbriefje/to do list staan dat jij de communicatie naar ouders doet? Zet jouw duo-collega altijd in de CC zodat hij/zij op de hoogte is.
  Stuur jij eens per twee weken een nieuwsbrief uit de klas naar de ouders? Maak hem dan zelf, maar laat jouw duo-collega aanvullen/verbeteren/aanpassen zodat de nieuwsbrief echt van jullie beiden komt. Jouw collega drukt op verzenden.
 5. Stel voor jezelf een eindtijd in per dag. Wanneer je niet fulltime werkt, ben je namelijk geneigd op jouw dagen ‘iets’ langer door te werken, zodat jij met een rustig gevoel weg kan gaan. Maar, dit is niet altijd realistisch. Zelf werk ik op maandag meestal tot een uur of 5, maar ga ik vrijdag rond kwart over 4 weg. Dingen die ik wilde doen, maar niet lukte zet ik op mijn persoonlijke to-do list voor volgende week of onze gezamenlijke to-do list voor mijn collega.
 6. Ik heb het er al vaker over gehad; maar het is echt ontzettend belangrijk om prioriteiten te stellen. Bedenk na schooltijd wat je als eerste moet doen en wat vandaag echt geregeld/gedaan moet worden. Zelf ruim ik altijd eerst de klas/mijn bureau op, bekijk ik welke ouders ik wil contacten en bereid dan mijn lessen voor. Heb ik nog tijd over? Dan doe ik mijn taken of extra dingen die ik bedenk.
 7. Besef dat jij en jouw duo-collega anders zijn, dingen anders doen en bedenk dat dit ook echt mag. Je hoeft niet precies hetzelfde te doen op de dagen dat je werkt, als de hoofdlijnen maar overeenkomen. Kinderen weten het onderscheid goed te maken tussen verschillende leerkrachten, hun routines en regels.
 8. Werk je niet met een vaste duo maar met bijvoorbeeld een onderwijsassistent of invalleerkracht? Bespreek de verwachtingen van te voren en schrijf als leerkracht briefjes wat de ander na schooltijd kan doen. Spreek de ander ook aan wanneer dit niet gebeurd, aangezien jij haar/zijn hulp echt nodig hebt!
 9. Vraag hulp aan jouw IB’er, bouwcoördinator of directie wanneer je merkt dat de samenwerking niet soepel verloopt. Wacht hier niet mee totdat je geïrriteerd, oververmoeid bent of je een hekel begint te krijgen aan jouw collega. Maar, wanneer je denkt dat het beter kan. Een buitenstaander kan wellicht de juiste vragen stellen, zodat jullie beiden op één lijn komen te zitten. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar laat zien hoe serieus jij jouw vak neemt!
 10. De laatste tip is misschien nog wel de belangrijkste: Accepteer dat het niet meer jouw klas, maar jullie klas is. Dit betekent dat jij wellicht jouw visie, verwachtingen of ideetjes moet loslaten om tot een goede samenwerking te komen. Draai jouw dagen met energie, maak er een feestje van en laat los wanneer je naar huis gaat. Heb vertrouwen in jouw duo-collega, hij/zij heeft dat ook in jou!

Zoals je kunt lezen zijn sommige tips wat abstracter of kun je denken ‘makkelijker gezegd dan gedaan’. Wel wil ik je meegeven dat ik nog steeds ontzettend blij ben met mijn parttime baan en ik nu een gelukkigere leerkracht ben, dan wanneer ik fulltime werkte. En dat, dat gun ik jou ook!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.