10 tips om op tijd naar huis te gaan

Heb jij het idee te weinig tijd in de dag te hebben? Heb jij 10 to-do lijstjes op jouw bureau liggen? Weet je niet waar te beginnen met al jouw plannen? Bereid jij je lessen eigenlijk weinig/niet voor omdat je geen tijd hebt? Heb jij het idee veel met administratie bezig te zijn?
Lees dan vooral verder, ik geef jouw namelijk mijn 10 tips zodat jij dit gevoel (hopelijk) niet meer hebt!

  1. Maak een routine van jouw taken na schooltijd. Zelf ruim ik altijd eerst op, bel ik daarna ouders en/of zet ik belangrijke observaties in het leerlingvolgsysteem en bereid ik mijn lessen voor. Wanneer ik tijd over heb, ga ik aan de slag met extra to-do’s. Deze volgorde houd ik altijd aan!
  2. Geef jezelf een eindtijd met maximaal een kwartier speling. Wil jij rond 16.30 uur naar huis? Ga dan ook echt uiterlijk om 16.45 uur weg. Laat de boel de boel en vertrek!
  3. Moeite met op tijd naar huis gaan? Vraag jouw partner, vriend, vriendin, moeder of oma jou te bellen rond dat tijdstip zodat je een reminder krijgt om naar huis te gaan! (Zelf doe ik dit als ik thuis aan het werk ben voor mijn eigen bedrijf. Ik vertel een eindtijd aan mijn vriend en hij houdt in de gaten of ik dan echt stop! En echt waar, het WERKT!)
  4. Heb jij collega’s die na schooltijd gezellig willen kletsen, maar wil jij eigenlijk even doorwerken? Geef dit aan, aan jouw collega’s. Vertel dat je even wat taken te doen hebt, maar je zo langskomt om te kletsen. Hiermee ben jij de leider in tijd en kun je aangeven wanneer je weer verder gaat aan het werk. Of geef aan, aan jouw collega’s dat wanneer jouw deur dicht is, je liever niet gestoord wilt worden.
  5. Gebruik één to-do lijstje voor de hele week. Maak op jouw eerste werkdag een to-do lijstje waar je direct al iets kunt afvinken, dit doet psychologisch iets met jouw brein. Maak er een prioriteitenlijstje van; bedenk altijd bij elke keuze die je hebt: Wat MOET echt vandaag of kan het wachten tot morgen?
  6. Heb jij tijdens jouw voorbereidingen veel printwerk? Schrijf op een post-it wat je allemaal hebt uitgeprint en/of moet pakken uit het magazijn en pak dit in één keer op bij de printer en het magazijn. Dit scheelt je loopjes en dus tijd!
  7. Prik één moment voor schooltijd en één moment na schooltijd waarin jij je mail opent, op deze manier word je niet afgeleid van de pingetjes en icoontjes van nieuwe mailtjes. Je hoeft namelijk niet direct te antwoorden he?!
  8. Persoonlijk vind ik lamineren echt zonde van je tijd. Bedenk of je de materialen die je nu nodig hebt écht volgend jaar nog een keer gaat gebruiken, maar lamineer het anders niet. Wil je iets ophangen aan de muur of het raam? Lamineer dan sowieso niet, door de weerspiegeling zie je bijna niets van het papier erachter.
  9. Stop met nakijken. Ja, echt. Het staat er echt! Nakijken is echt zonde van jouw tijd en energie. Vanuit onderzoek is gebleken dat kinderen weinig tot niets leren van nagekeken werk. Het is veel belangrijker om directe feedback tijdens de les te geven (of leerlingen elkaar te laten geven), zodat de leerlingen in de les een leersprong kunnen maken. Neem jouw pen dus mee, wanneer jij een ronde door de klas maakt. Kijk de belangrijkste opgave na (passend bij het lesdoel) en laat de werkboekjes weer opruimen in de la.
  10. Bedenk dat het onderwijs zo ontzettend leuk is, dat je best iets kunt bewaren voor morgen zodat je morgen weer kunt genieten 😉

Wat is jouw gouden tip om op tijd te stoppen op werk of om minder werkdruk te ervaren?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.