10 manieren om jouw les te starten

‘Doe je boek open op bladzijde 43 en kijk naar het bord’ hoor je leerkrachten nog geregeld zeggen tegen de klas. Maar denk jij ook niet dat het tijd is om de les anders te starten dan saai een boek klaarleggen? Dit lijstje is speciaal voor jou, als je denkt dat dit wel anders kan.

Mijn 10 manieren om een les te starten:

 1. Laat een plaatje zien over het doel van de les en vraag de leerlingen zelf na te denken over de vraag ‘waar denk jij dat deze les vandaag over gaat?’ Gebruik hierna een werkvorm zoals TweePraat of TweeGesprek Op Tijd (Kagan) en laat de leerlingen om de beurt verwoorden wat zij denken.
  Voorbeeld: Laat een plaatje van een gebroken been zien, waarbij het lesdoel gaat over breuken of laat een plaatje zien van een demonstratie waarbij de Nieuwsbegrip tekst gaat over de klimaatmars.
 2. Begin de les met een Mix-Tweetal-Gesprek (Kagan)
  – Alle leerlingen lopen door elkaar heen op muziek -> kies vrolijke, happy muziek
  – Wanneer jij de muziek uitzet, zoeken de leerlingen een tweetal
  – Jij stelt een vraag en geeft de kinderen denktijd
  – Kies een werkvorm waarbij de leerlingen structureel uitwisselen zoals TweePraat of TweeGesprek Op Tijd.
  – Alle leerlingen lopen door elkaar heen op muziek -> enz. Begin opnieuw met de eerste stappen
 3. Start de les met een quiz! Wanneer jij een quiz afneemt met vragen over de les, zul je de kinderen in de juiste leerhouding krijgen. Wellicht is het leuk om de quiz aan het einde van de les nog eens te doen en de leerlingen hun antwoorden kunnen verbeteren. Welk tweetal/groepje heeft de meeste vragen goed?
 4. Zoek de fout is altijd een succes. Zet op het bord wat foute zinnen, berekeningen of voorbeelden. Laat de kinderen zoeken naar de fouten én verbeteren wat zij denken dat het goede antwoord is.
  Gebruik hierbij de meest gebruikte fouten oftewel; maak fouten waarvan jij denkt dat kinderen die fouten ook gaan maken.
 5. Gebruik een stelling waarbij er argumenten geformuleerd moeten worden omtrent deze stelling. Laat kinderen aan een bepaalde kant van de klas staan en elkaar proberen over te halen aan hun kant te komen staan. Vooral leuk in de bovenbouw wanneer leerlingen meer kennis hebben van discussiëren of argumenteren.
 6. Gebruik een startassessment en check direct aan het begin van jouw les of leerlingen het doel al behaald hebben. Hebben zij assessment goed gemaakt? Direct aan de slag met eigen werk. Is het assessment niet zo goed gemaakt? Deze leerling doet mee met de reguliere les (= ultieme manier van differentieren)
 7. Zing een liedje als start van de les. Zo zijn er speciale liedjes voor als je tafels gaat oefenen, een dictee start of maak zelf een liedje met jouw klas. De kinderen weten direct wat voor les er gestart wordt en komen in de juiste leerhouding.
 8. Laat de leerlingen terugblikken naar de vorige les. Doe dit door middel van quizvragen die de leerlingen aan het eind van de vorige les hebben opgesteld, een woordweb te laten maken met alle kennis die zij al hebben of de werkvorm ‘schrijf 1 minuut’
 9. De werkvorm ‘1 minuut’ houdt in dat de leerlingen in 1 minuut (of meerdere, als je denkt meer tijd nodig te hebben) alles schrijven wat zij weten over het onderwerp. De ene leerling zal meer schrijven dan de ander, maar dit is niet erg.
 10. Neem materiaal mee in de belevingswereld van de leerlingen. Kijken jouw kinderen veel Pokemon? Neem iets mee van Pokemon en koppel hier jouw doel aan. Kijken jouw kinderen veel Ninjago? Laat deze poppetjes met een probleem langskomen waarbij ze jouw leerlingen nodig hebben. Ik verzeker je een hoge betrokkenheid.

Wat is jouw idee voor een goede opening?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.